Het St. Odulphuspad

Het St.Odulphuspad is een wandelroute of pelgrimsroute van 260 kilometer door Zuidwest-Friesland, Gaasterland en de Greidhoeke. Het St.Odulphuspad bestaat uit 15 trajecten. Ieder traject heeft een eigen thema met als doel om je kennis te laten nemen van dit bijzondere gebied, met verrassende wisselende landschappen en bijhorende kwaliteiten, rijke kerkelijke geschiedenis en verrassende historische feiten daarover. Het St.Odulphuspad biedt je een pad om ‘op weg’ te zijn en een kans om stil te staan bij wat echt belangrijk is in je leven. De route wordt gekenmerkt door een drietal kernwaarden : – Stilte – Rust en – Ruimte.

Het St.Odulphuspad gaat langs/door drie natuurgebieden t.w.: Skrok, Skrins, en de Lionserpolder.Ze liggen verscholen in 'De Greidhoeke', een agrarisch landschap tussen de steden Sneek, Bolsward, Franeker en Leeuwarden.

De Greidhoeke is in de route opgenomen vanwege de gaafheid van de landschappen, haar kerkelijke geschiedenis en bijzondere initiatieven.
Gaasterland is opgenomen omdat het een totaal afwijkend landschap binnen Zuidwest-Friesland heeft. Hier lag de bakermat van St.Odulphus' werk en van hieruit strekte de invloed van het St.Odulphusklooster zich uit over Zuidwest-Friesland en daarbuiten.

In Mantgum start bij knooppunt 87 van het Wandelnet het traject Campanarium wat Klokkentoren betekent.