Fietsen en Wandelen

De mogelijkheid om vanuit ons dorp een mooie fiets- of wandeltocht uit te zetten wordt vergemakkelijkt door gebruik te maken van fiets of wandelknooppunten. Mantgum is door zijn ligging en het gegeven dat wij in een mooi dorp wonen (met een treinverbinding), erg aantrekkelijk voor routemakers van lange afstandspaden. Dit geldt zowel voor wandelaars als fietsers. In een aantal artikelen over langeafstandswandepaden komen wij daarop terug. 

De Rietlandroute, een lange afstandsfietsroute bestaat helaas niet meer. Deze route liep gedeeltelijk langs de Zwette.
Begin 2019 zijn de routebordjes van de LF3 Rietlandroute verwijderd en daarmee is de route opgeheven. De komende jaren verandert het netwerk LF-routes geleidelijk in een tiental op zichzelf staande LF-icoonroutes.

Fietsen via fietsknooppunten
Fietsknooppunten zijn ideaal voor het plannen en fietsen van een dagtocht. Het systeem werkt heel eenvoudig en je bepaalt zelf de route en het aantal kilometers dat je wilt gaan fietsen.
In een fietsregio met knooppunten kun je van knooppunt naar knooppunt fietsen. Op een knooppunt kruisen meerdere routes elkaar. Elk knooppunt is voorzien van een nummer en een informatiepaneel.
De routes tussen twee knooppunten zijn in twee richtingen bewegwijzerd met wit-groene knooppuntbordjes.

De mooie omgeving van Mantgum kan uitstekend fietsend worden verkend. Er liggen prachtige fietspaden langs de griene greiden en de mooie natuurgebieden (Skrok en Skrins)
Indien u volgens de fietsroute netwerkkaart “Noardwest Fryslan” of de kaart “De Sterkste fietskaart van Nederland” richting knooppunt 92 fietst en de afslag naar Mantgum neemt, kunt u genieten van de prachtige monumentale ‘rentenierswoningen’ aan de Seerp van Galemawei. Niet te missen als u door Mantgum fietst. Rondom Mantgum bevindt zich een uitgebreid netwerk van fietsknooppunten.

Voor meer informatie zie:

Wandelen via wandelknooppunten

In ons dorp staan paaltjes met nummers en stickers met driehoekige merktekens op (lantaarn)palen. Deze markeringspunten zijn geplaatst door het Wandelnetwerk Fryslân. Het principe van een knooppuntennetwerk voor wandelaars is hetzelfde als voor de al langer bestaande fietsknooppuntnetwerken. Het wandelnetwerk is opgebouwd uit wandelknooppunten.  Aan de hand van deze wandelknooppunten kun je zelf een wandelroute plannen en zelf bepalen waar je wandeling langs komt.

De wandelknooppunten verwijzen in twee richtingen naar elkaar. Er zijn waterafstotende papierenkaarten te krijgen die de verschillende landschappen binnen de regio laten zien.Op de achterkant staat een kaart van 1850 die laat zien dat vele wandelroutes al eeuwenoud zijn. Het Wandelnetwerk Fryslân is onderdeel van een groter wandelnetwerk; Wandelnetwerk Waddenwandelen.  

Het Wandelnetwerk Waddenwandelen is rijk aan 1200 kilometer aan wandelpaden en wandelroutes en strekt zich uit over  provincies: Groningen, Friesland en Noord Holland. Ook de Waddeneilanden zijn in het wandelnetwerk opgenomen.Voor meer informatie over wandelnetwerken in de provincie Friesland klik op:

Wandelen door de Lionser Polder

Wandelen door de Lionser Polder