do 01 aug 2024
 &nbspOud papier
 &nbspMantgum
 do 04 jul 2024
  Oud papier
  Mantgum
 zo 07 jul 2024      19:30 - 21:00
  Wjukken voortuin opruimen
  Wjukken
 do 01 aug 2024
  Oud papier
  Mantgum

Wolwêzen

Wolwêzen, samen bouwen we een 'skûlplak' van wilg, lisdodde en wol.

  • Nederlands: Welzijn, toestand waarbij het je aan niets ontbreekt en waarbij je je prettig voelt: bij levenen welzijnals ik het beleef en gezond ben.
  • Het wezen van de wol

Hoe kun je duurzaam werken op een manier die voelt als een verrijking in plaats van een beperking? De beperkingen kennen we, liever geen vlees eten, liever niet vliegen of te veel autorijden.. Maar wat de mógelijkheden zijn en hoe het nou leuk wordt? Dit willen we tijdens het project ‘Wolwêzen’ samen met jongeren onderzoeken. We gaan op zoek naar zoveel mogelijk welzijn voor ál het leven. Voor onszelf, tot en met de microben in de bodem.

'Wolwêzen' is een samenwerking tussen kunstenaars, jongeren, welzijnsorganisaties en het Friese landschap. Het is een maakproces als dialoog tussen de jongeren en tussen mens en haar natuurlijke omgeving. ‘Wolwêzen’, welzijn in het Fries, is een initiatief van theaterdocent Rachel Schuit en scenograaf Geartsje van der Zee. Zij gaan samen met een groep jongeren een ‘skûlplak’ van wol, lisdodde en wilgentakken bouwen. Deze ‘skûlplak’ (schuilplaats) nemen we mee op tour langs festivals in het noorden en de randstad, waar de jongeren een programmering hosten voor publiek.

'Wolwêzen' is thuis bij 'De tuin van de toekomst' in Jorwert, een permacultuurtuin opgezet door Sjoerd en Pytsje van der Hem. Zij zijn daar al jaren bezig met het verbouwen van planten die elkaar en de dieren ondersteunen en het kweken van verwondering bij de mensen. Het groente en fruit uit hun tuin zit vol smaak. Heel anders dan dat wat je in de supermarkt koopt. Zou dat ook ongeveer zo kunnen werken met een bouwwerk? We gaan bouwen met de lokale, in overvloed aanwezige, natuurlijke materialen wol, lisdodde en wilg. Allemaal geoogst in en rondom 'De tuin van de toekomst'.

Als we onze ogen zoveel mogelijk openen voor de schoonheid van onze natuurlijke omgeving, helpen we onszelf daarmee richting meer welzijn voor onszelf en onze natuurlijke omgeving? Als we iets mooi vinden, willen we er goed voor zorgen. Als we ergens goed voor zorgen, wordt het gezond. Nu zoeken we jongeren die dit graag met ons willen onderzoeken.

Dus spreekt dit jou aan, ben jij tussen de 14-21 jaar oud en woon je in de gemeente Leeuwarden? Bel of mail ons dan voor meer informatie.

Waar: De Tuin van de Toekomst, Jorwert

Data: 3, 11, 24 april, 1, 15, 22 en 23 mei, 5 juni

Hoe laat: 9:30 – 17:00

Tourdata volgen

Meer info en aanmelden:

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

www.stichtingdoemaar.nu/wolwezen

Rachel Schuit: 0684744365

Wolwêzen is een project van:

Arcadia, Over de drempel, Stichting Doe maar!, MDT zoek het uit!, Tuin van de toekomst, Prins