do 09 mei 2024
 &nbspOud papier
 &nbspMantgum
 do 11 apr 2024
  Oud papier
  Mantgum
 do 09 mei 2024
  Oud papier
  Mantgum

Nieuwsbrief Vliegbasis Leeuwarden

 ONDERZOEK TERUGBRENGEN F-35 GELUIDSBELASTING

Het Koninklijk Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) onderzoekt de mogelijkheden om de geluidsbelasting van de F-35 op Vliegbasis Leeuwarden terug te brengen. Dat gebeurt op verzoek van de commandant van de vliegbasis, kolonel Henk Doorten

Vliegveld Leeuwarden F35

Omwonenden ondervinden veel hinder door de vliegoperaties van het jachtvliegtuig. Dat blijkt uit gesprekken met hen en met de AuditCommissie van het Permanent Geluidsmeetnet, in deze rol de belangenhartiger van de omwonenden. Vooral bij de start en landing van het toestel is het geluid hinderlijk.

Doorten: “We kunnen het geluid niet wegnemen, maar we kunnen wel onderzoeken hoe we de hinder omlaag kunnen brengen. Daarmee hoop ik de balans tussen onze vliegbewegingen en de leefbaarheid in de omgeving te herstellen.

AVONDVLIEGEN VANAF VLIEGBASIS LEEUWARDEN IN JANUARI EN FEBRUARI

Gevechtsvliegtuigen oefenen in de eerste 2 maanden van 2022 het vliegen bij duisternis. Dat gebeurt met nachtzichtapparatuur, de zogenoemde Night Vision Goggles. De vlieger ziet door deze helderheidsversterkers alles in groentinten. Het zicht is beperkt en te vergelijken met het kijken door 2 kokers. Dit kan alleen getraind worden als het volledig duister is.

 
Avondvliegen vliegbasis Leeuwarden

WANNEER WORDT ER GEVLOGEN

van 10 tot en met 13 januari;
van 17 tot en met 20 januari;
van 7 tot en met 10 februari;
van 14 tot en met 17 februari;
van 21 tot en met 24 februari

Er wordt gevlogen van maandag tot en met donderdag tot uiterlijk 22.30 uur. Op vrijdagen wordt er alleen overdag gevlogen. Het vliegen vindt meestal plaats boven zee, maar het is ook nodig om in het donker boven land te vliegen. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van de militaire vlieggebieden boven Friesland, Drenthe, Overijssel en Brabant.