Geen evenementen
 do 11 apr 2024
  Oud papier
  Mantgum
 do 09 mei 2024
  Oud papier
  Mantgum

Glasvezelkabel in Mantgum geeft u snel internet

Informatie vanuit Doarpsmienskip Mantgum
Als Doarpsmienskip Mantgum kregen wij in februari het verzoek van het bedrijf Delta Fiber Netwerk of wij met hun in gesprek wilden over de mogelijke aanleg van glasvezelkabel in ons dorp. Dat hebben we gedaan. Twee vertegenwoordigers hebben verteld wat dit bedrijf doet en wat zij willen.
Momenteel wordt in alle zgn. witte gebieden, dat is het gebied buiten dorpen en steden, glasvezelkabel aangelegd door het bedrijf Kabelnoord. U heeft de machines vast wel eens zien graven langs de kant van de weg. In de grotere steden is op de meeste plekken al glasvezelkabel aangelegd. Dorpen als Mantgum, Weidum, Wergea etc. zin tot nu toe nog niet aan de beurt geweest.
Het bedrijf Delta Fiber Netwerk is in dit gat gesprongen en wil ons als inwoners graag voorzien van glasvezelkabel. U zult vast denken: ‘Maar wat is dat dan, zo’n glasvezelkabel? Wat heb ik er aan? En wat zijn de voor- en nadelen?’.
‘Glasvezel is net als een mobiele telefoon in de jaren 90.
We dachten het niet nodig te hebben en kijk nu’

Wat is glasvezel?
Glasvezel is een hele dunne draad van glas en maakt het mogelijk om heel snel digitale data te verzenden over grote afstanden. Hierdoor kunt u razendsnel video’s, foto’s, grote bestanden uploaden (tot wel 8 GB!) en u heeft geen problemen (meer) met traag internet of haperend beeld bij bijvoorbeeld een digitale bijeenkomst.
Bij glasvezel is sprake van een unieke verbinding tussen twee punten. Elke gebruiker heeft een eigen glasvezelkabel naar de meterkast en hoeft die verbinding niet te delen. Het is bij uitstek geschikt om de digitale ontwikkelingen bij te houden. Bovendien is een woning beter verkoopbaar, want een huis met snel internet geeft is klaar voor de toekomst.
Hoe verder?
Delta Fiber heeft bij Doarpsmienskip aangegeven dat als 20% van de inwoners van Mantgum vóór 27 april 2022 ‘ja’ zegt tegen de aanleg van een glasvezelnetwerk en daarmee een abonnement afsluit bij één van de aangesloten telecomaanbieders, wordt er glasvezel in het hele dorp aangelegd. Dit is dan gratis en u betaald geen aansluitkosten. U betaalt alleen de kosten voor het abonnement van de telecomaanbieder. Die kosten heeft u nu ook al en zijn vergelijkbaar. Wilt u nu niet meedoen, maar later alsnog aanhaken dan betaalt u enkele honderden euro’s voor de aanleg.

U heeft de keus uit diverse aanbieders voor zowel internet, televisie als mobiele telefoon. Dit aanbod is wel enigszins beperkt, Ziggo en KPN zitten er bijvoorbeeld niet bij, maar na 1 jaar kunt u er wel naar overstappen.

Fysieke bijeenkomst in de Wjukken op 10 maart
Op donderdag 10 maart om 19.30 uur is er een fysieke bijeenkomst in de Wjukken. Aanmelden en een coronatoegangsbewijs zijn beide niet nodig.
Ook ontvangt u in maart en april een brief met informatiebrochure in de bus. Als Doarpsmienskip zijn we hiervan op de hoogte.
Meer informatie en nu al aanmelden kan via www.gavoorglasvezel.nl. U kunt ook contact opnemen met Doarpsmienskip Mantgum via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Glasvezel in meerdere dorpen
Niet alleen in Mantgum wordt contact gezocht met inwoners en dorpsbelang, ook andere dorpen ten zuiden van Leeuwarden worden benaderd: Grou, Wergea, Jirnsum, Reduzum, Wirdum, Mantgum, Warten, Wytgaard, Weidum, Easterlittens, Jorwert, Hilaard, Baard, Jellum, Bears, Idaerd en Húns. In de gemeenten Opsterland, Ooststellingwerf, Fryske Marren en Sudwest-fryslãn is de schop al in de grond.
Online Informatieavond op woensdag 2 maart
Gedurende de glasvezelcampagne in maart en april zullen er meerdere momenten georganiseerd worden in Mantgum om iedereen te informeren en vragen te beantwoorden. De eerste bijeenkomst is online op woensdag 2 maart om 19.30 uur.