Op woensdagavond 20 september j.l. is de (duurzame) dimbare ledverlichting op het station in Mantgum op symbolische wijze in gebruik genomen. Bij deze handeling waren aanwezig de Commissaris van de Koning Arno Brok, directeur Astrid Bunt van Pro Rail, directeur Anne Hettinga van Arriva en onze dorpsgenote architect Nynke-Rixt Jukema. Bij de ingebruikname waren zo’n 100 belangstellenden aanwezig.
Zoals bekend heeft Nynke-Rixt met een aantal andere dorpsgenoten in november 2015 de lampen op het station “los” gedraaid.
Aanleiding tot deze actie was dat vele dorpsbewoners zich stoorden aan de enorme “bak licht” op het station dat tot ver in de omtrek van Mantgum te zien was en dat Nynke-Rixt over dit punt geen gehoor kreeg bij diverse instanties.
Uiteindelijk heeft deze actie geleid dat het station nu is voorzien van duurzame dimbare ledverlichting. De masten op het perron zijn voorzien van bewegingssensoren. Hierdoor is het licht beter te richten en verlicht bovendien alleen het perron en veel minder de omgeving. Zo wordt lichtvervuiling tegen gegaan. Wanneer er geen mensen of trein op het perron zijn dimt het licht naar 30% van de capaciteit. Zodra je op het perron komt “loop” als het ware het “licht” met je mee, waarna het licht ook feller gaat branden.
Mantgum is het eerste “donkere” toegankelijke station van Friesland en staat symbool voor de vele kleine stations die volgen in een donkere omgeving in Friesland en de rest van Nederland. Mantgum staat ook symbool voor de manier waarop ProRail verbinding heeft gezocht met slechtzienden (liever wat meer licht, en gelijkmatiger), omwonenden (liever geen strooilicht) en duurzaamheidambities (minder energie verbruik), en verbeteren van de beleving van de stilte en de nacht. Bent u benieuwd naar het verschil tussen hoe het was en hoe het nu is, bekijk dan de foto’s die in opdracht van Pro Rail gemaakt zijn door Stefan Verkerk.
Opmerking:
De foto’s zijn niet gemanipuleerd.
Door fotograaf Stefan Verkerk zijn de volgende criteria gehanteerd:
- De foto’s moesten qua locaties zo goed als exact overeen komen
- De foto’s moesten exact dezelfde camera instellingen hebben (sluitertijd, ISO, diafragma en zoombereik)
- De foto’s kregen exact dezelfde nabewerking in Lightroom (m.u.v. de witbalans, maar dat heeft geen effect op de intensiteit van het licht op de foto’s)
Kortom, het verschil in lichtopbrengst op de foto’s is dus puur het verschil tussen de voor- en na situatie en komt niet door andere instellingen van de camera!
Foto oude situatie
Foto huidige situatie
Foto oude situatie
Huidige situatie